Az első iON interjú

Sok szeretettel üdvözlöm az iON projekt ötletgazdáját, Dömötör Tamást, és a projektben résztvevő egyik zenészt, Lipcsei Istvánt. Tamás, arra kérnélek, meséld el az iON történetét! Hogyan jött az ötlet, és pontosan mit takar ez a projekt?

abstract

DÖME | Tavaly 15 év után a tatabányai DM Klub felkérésére összeállt a No Figurativ zenekar (NoF). A folytatásban mindannyian bíztunk, azonban személyi problémák miatt az év végére már nem maradt erő a csapatban, így a zenekar feloszlott. Én semmiképpen nem szerettem volna lemondani a zenélésről, a tervekről, de egyedül nem láttam lehetőséget a folytatásra. Már az év végi utolsó koncertünk is magában hordozta az „új kezdet”-et. Az elektronikus zene elkötelezettjei vagyunk! Köztudott, hogy aktív szintipop csapat elvétve akad a megyénkben, viszont nagyon sok jó zeneszerző/zenész lehet, akik valamiért nem tudtak/tudnak kitörni az „otthoni muzsikus” titulussal fémjelzett státuszból, vagy feloszlott korábbi zenekaruk és egyedül nem képesek új produkciót alkotni. Látva azt, hogy az állandó tagcserék miatt nagyon nehéz 3-4 tagnak hosszú távon egységben maradnia, úgy éreztem, hogy a megoldás az lehetne, ha nem fix zenekari tagokból álló bandákról beszélnénk, hanem a kölcsönös elfogadás mellett egy bárki számára nyitott zenei projektről, melybe az azonos stílusban dolgozó/tevékenykedő zenészek „alkotóelemként” csatlakozhatnának akár 1 dal erejéig is. Én ezeket az embereket keresem, így született a gondolat az iON projektről.

 

A tatabányai közönség már jól ismerhet benneteket, mégis arra kérnélek titeket, hogy mutassátok be magatokat, milyen zenei projektekben voltatok/vagytok benne jelenleg is?

DÖME | Azt gondolom, hogy szerencsés helyzetben vagyok, mert közel 23 év alatt lehetőségem volt több zenei produkcióban is részt venni. Voltam háttérzenész, zeneszerző, szövegíró, előadó, de úgy vélem, hogy a NoF-ban eltöltött évek voltak az igazán meghatározóak. Talán azért is, mert a kezdetektől alapítója voltam az együttesnek, másrészt volt jó pár olyan dal, amit magaménak tudhatok és a mai napig kötődöm hozzájuk. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok ismerősömet, kortárs zenésztársamat sikerült megismerni a zenének köszönhetően. Többnyire szép emlékekkel sikerült lezárni a korszakot. A jelen már az iON projektről szól és arra koncentrálok.

LIPI | Noha a szintipop is rendkívül közel áll hozzám, én eddig jobbára instrumentális zenével foglalkoztam, melynek stílusára leginkább a "jarresq" szó illik. A zene elsősorban hobby számomra, amit komolyan veszek. Noha hivatalosan, kiadón keresztül még nem jelent meg albumom, az interneten keresztül viszonylag nagy hallgatottságot és hallgatóságot sikerült az elmúlt években felépítenem.

Tavaly a Múzeumok Éjszakáján volt az első önálló fellépésem, amelyhez rengeteg segítséget nyújtott Koródi Csaba barátom; és rengeteg tanulsággal és tapasztalattal gyarapodtam a jövőre nézve.

A koncertet követően a saját zenei projektem mellett – eleget téve a felkérésnek – a rövid életű Synthaxx zenekarban tevékenykedtem. Az ekkor készült zenék – noha még mindig ének nélküli, instrumentális számok voltak – már jóval közelebb álltak a szintipop műfajához, mint ahhoz, amit addig csináltam. A Synthaxx-al sajnos csak egy fellépést éltünk meg, azonban ennek a tavaly novemberi "kiskoncertnek" is volt annyi pozitív visszajelzése számomra, hogy kapva Tamásék felhívásán felajánljam csatlakozásomat az iON projekthez.

Ha jól tudom, gőzerővel készültök a decemberi bulira, amely a Tatabányai Depeche Mode Klub "Electro Night Live 2012" rendezvényén lesz. Miért fontos számotokra, hogy Tatabányán debütáljon az iON?

DÖME | Én mindig is fontosnak tartottam az olyan kezdeményezéseket, ahol a szintipop műfaj képviselheti magát. Annak kifejezetten örülök, hogy a fellépő együttesek is ide kötődnek, így szerencsére „helyi tartalommal” is meg lehet tölteni az estét, amit a szervező is fontosnak tart. Fontosnak tartom, hogy emellett komoly esemény színtere az idei ENL, hiszen a rendezvény fő műsorszáma egy Tatabányáról indult együttes, a Voyagers lemezbemutatója, amire mindannyian büszkék lehetünk, a fiúk részére pedig egy megérdemelt pillanat lesz. Véleményem szerint egy jelentős eseményről van szó, amit nem szabad kihagyni! Tavaly októberben mi nagyon jól éreztük magunkat, elégedettek voltunk az estével. Biztos vagyok benne, hogy az idei is hasonlóan jól sikerül majd.

LIPI | Ehhez max. annyit fűznék hozzá, hogy egyrészt tősgyökeres tatabányai vagyok, másrészt pont azon barátaink, ismerőseink előtt mutatkozhatunk meg először, akik nem csupán a számunkra legkedvesebbek, és ráadásul "műértő" közönség is, de pontosan tudják mikor jó egy szintipop szám és mikor nem! Szeretnénk, ha a Tatabányai Depeche Mode Klub közönsége lenne az első, akik hallanák munkánk gyümölcsét és kifejezhetnék tetszésüket, vagy nem tetszésüket.

Mit várhatunk tőletek a decemberi buli előtt? Készültök-e esetleg klippel, illetve publikálható dalokkal?

DÖME | Szeretnénk végre dalokkal is bemutatkozni a közönségnek. Minden kezdet nehéz, ezért feldolgozásokkal indítunk, mert a mindenki által ismert dalok kapcsán talán könnyebben sikerül megismertetni a közönséggel magunkat, a stílusunkat. Lipi mellett jelenleg két nagyszerű és ismert zenész is erősíti a csapatot Nyíz Zsolt és Nyíz István személyében. Ők is dolgoznak dalokon, tehát javában forr a katlan ;-).

Pár dalt már felvettünk, ezeket természetesen az utómunkákat követően közzétesszük, szabadon letölthető lesz honlapunkról is.

A klipp érdekes kérdés, hiszen számomra ez lenne az evidens, mivel televízióban is dolgozom. Kollégáimmal beszéltünk már róla, de ennek ellenére kezdetben mégsem fektetünk rá nagyobb hangsúlyt. Ehhez egyrészt saját szerzeményeknek is születnie kell, másrészt fontos, hogy úgy érezzem a dalban képileg is van mondanivaló.

ionwerk
Mik a terveitek a jövőre nézve?

DÖME | Ahogy időm engedi, de elsődlegesen az iON projekttel szeretnék foglalkozni. Céltudatos és egyben következetes terveim vannak, szem előtt tartva, hogy elsősorban a műfaj szeretete miatt csináljuk. A legfontosabb az iON megismertetése a közönséggel. Reméljük, pozitív visszajelzéseket kapunk és dalaink tetszeni fognak a közönségnek. Természetesen ha már adott egy repertoár, akár fellépéseket is vállalunk.

LIPI | Noha nem adtam fel az egyéni szóló "karrieremet" - például ez év október 12-én Budapesten lesz egy fellépésem -, mindenképp szeretném, ha együttműködésünk Tamással és az iON projekttel hosszú távú lenne! Úgy érzem, egy hullámhosszon vagyunk ahhoz, hogy a későbbiekben jó néhány egyedi, modern hangzású, alapjait tekintve mégis klasszikusnak mondható szintipop muzsikát készíthessünk majd együtt. Az a stílus és hangzás, amit képviselni szeretnénk - azt hiszem, mindkettőnk nevében mondhatom- hiányzik a mai magyar zenei palettáról. Ide próbálunk meg - ha egyelőre betörni nem is, de- pontos, kitartó munkával szépen lassan beszivárogni!

Köszönöm a válaszokat!


depeche mode klub tatabánya
Forrás: DM Klub Tatabánya

©2024 iON Projekt. Minden jog fenntartva!

Keresés

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.